Fårskötsel Nr 3 2022

27 sivt med plöjning och utan levande täckgrödor har tagit kål på sin kompanjon, den hjälpande svampen, säger Charlotte. Det kan ta tid att återställa mykorrhizan, men det går fort med moderna mykorrhizapreparat som man blandar i utsädet eller sprutar över jorden. Fler etapper i kretsloppet Charlotte rekommenderar att man sedan fullföljer kretsloppet genom att: • Komplettera med fermenterad växtnäring. • Ha en bra betesrutin. • Ensilera med mjölksyrepreparat. Komplettera med fermenterad växtnäring Genom att fermentera djurens gödsel med hjälp av preparat som innehåller bland annat mjölksyrebakterier, jästsvamp och kvävefixerande mikrober kan gården producera en växtnäring som binder mer kol, klimatgaser, kväve och fosfor än en traditionell gödselstack som tillåts brytas ned med syre, ”brinna”. Den mikrobiella mångfalden i jorden ökar. Fastgödsel – inte rötad, brunnen eller kontaminerad – behandlas direkt i ströbädden eller läggs i en stuka, sprejas med ett fermentationspreparat och täcks. –Investeringen i en fermenteringsanläggning för flytgödsel är låg och betalas snabbt bara genom insparad handelsgödsel, säger Charlotte. Fermenteringsstekniken är anpassningsbar och ger möjlighet till en gradvis omläggning år från år. Den låser därför inte stora investeringar. Trappa ned användningen av handelsgödsel steg för steg för att till slut gå över helt till fermenterad växtnäring. Ha en bra betesrutin Djurens gödsel och urin tillför näringsämnen till betet. –Men betespassen bör vara korta, säger Charlotte, kanske bara tre–fyra dagar i taget innan djuren flyttas till nästa område. Om fållan inte kalbetas stimuleras gräset till en snabb återväxt. Återbeta ungefär var tredje vecka, precis som vid ”gammal” betesdrift. Ensilera med mjölksyrepreparat Ett mångsidigt mjölksyrebaserat ensileringsmedel (bland annat EnsiFerm, som saluförs av Microbe Factory, samarbetspartner till stiftelsen) kan tillsättas grönmassan redan i slåtterkrossen, även blandas i fodret. –Man behöver som bonde inte sätta sig in i hela den komplexa kemin som styr fermenteringen. Det räcker att man använder två bra fermenteringspreparat, ett för fodret och ett för gödseln. Regenerativ odling ger bättre lönsamhet Det framhålls ibland att odling för biologisk mångfald ger sämre skördar och därmed sämre ekonomi för lantbrukaren? –Om man konsekvent praktiserar principerna för regenerativt jordbruk blir inte bara jordmån, foderkvalitet, djurhälsa och matkvalitet bättre, utan faktiskt också ekonomin, säger Charlotte. En mark som tål både torka och regn ger högre skördar med mindre ogräs. Om man undviker att plöja klarar man sig med en enklare maskinpark, man gör av med mindre drivmedel och man sparar mycket tid och arbete genom att låta vallarna ligga många år. Med bättre näringsvärde i fodret kan man minska inköp av kraftfoder, vitaminer och mineraler. Det ger lönsamhet. Test i praktiken Ett antal gårdar med olika förutsättningar praktiserar idag den regenerativa mikrobiella strategin i Sverige. Hos några av dem är stiftelsen engagerad i mätning och analys av en rad olika faktorer inom både djur- och jordhälsa. I ett projekt i samverkan med Stiftelsen Drottning Victorias Hotell och Vilohem i Borgholm på Öland kommer den gamla köksträdgården att återställas med ursprungliga örter och grönsaker och odlas med regenerativ teknik till gagn för gästerna som ska få njuta mat lagad av högklassiska råvaror. Kristina Räf Regenerativt jordbruk Lactic Acid Fermentation Fertilization Crops CO2 Liquid Fertilizer Carbon Capture Farm Organic Residues Sequestration + N Fixation & Mykorrhiza Phototrophic bacteria + Agriculture + City + Industry City Forestry CO + N Preservation 2 Enchanced C + N Fixation & Sequestration Enhanced yield Schematisk bild av hur koldioxid och kväve binds i ett kretslopp byggt på mjölksyrefermentering: Äppelskrottet som symbol för organiskt avfall eller urin/ stallgödsel fermenteras till flytgödsel i kammare eller fast gödning i stuka. Illustration: Vanda Röed. Invigningen av Microbe Factory, samarbetspartner till stiftelsen, firas med en öl. Från vänster: Kjell Hedberg, Charlotte Åkerlind, Jan Röed, Ragnar Samuelsson. Foto: Lucia Röed.

RkJQdWJsaXNoZXIy ODI1MTg=