Kullaliv Vintern 2014 - page 16

K
ul
l
akultur
Några frågor till Katinka Wallner
kullabygdsbon som debuterar i höst med den personliga hand-
boken
Sluta skämmas och bli fri
(Ariton förlag).
Vad är det för slags bok?
– Det är både en övningsbok och hand-
bok i konsten att sluta skämmas. En
tredje del i boken handlar om min egen
känslomässiga resa. Boken behandlar
ämnet skam ur många aspekter.
Varför skäms människor?
– När självkänslan är låg är det vanligt
att man känner skam. Handlar det bara
om bristande självförtroende är det
snarare skuld man känner. Människor
skäms för sina kroppar, för sitt miss-
bruk, för sin sociala situation eller för
att de som jag blivit misshandlade. Men
det går att bli fri från skam och det är
vad jag vill förmedla!
Berätta lite om din bakgrund!
– Jag är utbildad skrivpedagog och har
arbetat som frilansskribent under flera
år. Jag arbetar också som själslig coach
och föreläsare. Tidigare har jag varit
fotomodell, yogalärare och avspän-
ningspedagog. Under tio år levde jag
med mitt barn på skyddad adress sedan
jag flytt undan en misshandelsrelation.
Förutom boken driver jag en blogg och
har en Facebooksida med samma namn
som boken och som är öppen för alla.
Måleri och poesi
i skön förening
Anders Rönströms fjärde bok
Låt vara
är inte
bara en diktsamling utan också en bildsvit.
Konstnären och lyrikern som sommartid är
bosatt i Arild varvar bildliga betraktelser i
text med uttrycksfulla porträtt i bland annat
akvarell. Även landskapsmålningar ryms sida vid
sida med lyriken. Både form- och utgivning av
boken ligger den mångsidige Rönström själv
bakom.
Lokala bönder
berättar sin historia
I
Smakresan – en guide till maten i nordvästra Skåne
visar
åtta krögare vägen till sina favoriter bland de lokala
matproducenterna och gårdsbutikerna. Texterna är skrivna
av Anders Donelius, fotograf är Kristoffer Granath. Totalt
sex av utflyktsmålen i boken finns på Kullahalvön och
hos läsaren vattnas munnen redan vid resans avstamp
i Larsvikens potatisodlingar och chipsproduktion.
Människorna bakom
lantbruken skildras
levande i både text och
bild och tillsammans
fyller deras mat i stort
sett hela kostcirkeln med
potatis, sparris, tomater,
äpplemust och lamm-
fläsk- och nötkött.
Smakresan – en guide till maten i nordvästra Skåne
Liljedahl förlag i samarbete med HelsingborgsDagblad
16
1...,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15 17,18,19,20,21,22,23,24,25,26,...100
Powered by FlippingBook