Fårskötsel Nr 3 2022

46 20-21 steg lammpriset med cirka 19 %, Första kvartalet -21 steg priserna med 12 % och hittills i första kvartalet -22, har priserna stigit med ytterligare 13 %, det betyder att, om trenden håller i sig, så kommer vi att nå ett lammpris på cirka 95-98 kr/kg som högst och ett genomsnittspris på cirka 78 kr/ kg under 2022, förutsatt att vi följer samma trend som 2021. Ser vi till utvecklingen på lammkött i Europa är det samma trend. Tyvärr ligger vi i botten av prisligan, men positivt är förstås att importen är dyrare än det inhemska. Tyskland och Frankrike ligger cirka 10-15 kr upp jämfört med oss och Irland cirka 2 kr högre än svensk notering. Förhoppningsvis hittar våra slakterier möjligheter till effektivisering och bättre affärer så att vi i alla fall springer om Irland i pris. Alla går åt samma håll Hela värden påverkas av Rysslands tilltag, alla länder ser med oro på hur matförsörjningen är i fara och känner viss tveksamhet kring att förlita sig på import. I vårt land, men även i resten av EU och världen, talar man om hur det nu skall byggas beredskapslager av mat, förnödenheter, foder, bränsle med mera. Det gör att efterfrågan av livsmedel kommer att öka, inte bara spegla konsumtionen utan även inlagring för att säkra/öka självförsörjningsgraden i landet. Vi vet alla vad som händer på en marknad när efterfrågan ökar, priserna stiger. Personligen tror jag att vi kommer att passera hundrakronorsstrecket för lammkött under 2022, som toppnotering. Riskhantering Med detta som bakgrund är det förstås inte sagt att lammproduktionen inte har sina utmaningar, det har den. Om vi har den prisutveckling som jag tror, är vi ungefär på samma lönsamhet som under 2021 oavsett produktionsform. Utmaningen består i att risken har ökat väldigt mycket. Misstagen blir nu mycket mer kostsamma för företaget. Som ett exempel kan vi ta grovfoderkvalitet. Låt säga att jag planerar att producera ett grovfoder till mina digivande tackor med näringsinnehåll på 11,6 Mj och 180 g Rp. I stället blev det 10,8 Mj och 150 g Rp/kg ts. I planen så behövde jag 0,65 kg kraftfoder/tacka och dag för att få en bra digivningsfoderstat i kombination med mitt grovfoder. Nu med det något sämre fodret behöver jag 1,2 kg kraftfoder/tacka och dag för att få nästan samma mängd näring till mina tackor. Åtgången av kraftfoder har i princip dubblats från 3 250 kg till 6 000 kg i en hundratackorsgrupp till en kostnad om cirka 15 000 kr eller 150 kr/tacka. Det är nu extra viktigt att man lyckas med sina föresatser. Utgå från dina förutsättningar Alla älskar en quickfix eller ett mirakelpiller för att lösa utmaningarna man står inför, det finns flera som gärna delar med sig av generella sanningar och råd om allt mellan himmel och jord inom lammproduktionen. Tyvärr finns inga generella råd som val av foder, produktionsinriktning, raser, foderautomater, avmaskningsmedel, avelsstrategier När allt blir dyrare ökar också riskerna i företaget. Ett misstag blir mycket dyrare! De parametrar som i första hand bör analyseras för att skapa sig en uppfattning om var företagets risker är som störst är ”Foder, Sjukdom & Arbete”. Dessa tre faktorer är de som slukar mest kostnader och resurser. Foto: Einar de Wit

RkJQdWJsaXNoZXIy ODI1MTg=