Previous Page  94 / 100 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 94 / 100 Next Page
Page Background

94

foto: Li Fernstedt

Christina Nordin Cumtell

sommelier och driver butiken La Cave@magasin 36

Vintips

2016 Muscadet Sèvre et Maine sur lie

Loire, Frankrike

SB no 2275

84 kr

2014 Côtes du Jura Chardonnay

Jura, Frankrike

SB no 2327

149 kr

Stowford Press, Medium Dry Cider

HWestons & Sons, England

SB no 1815

17,90 kr / 33 cl

2015 Chablis Clotilde Davenne

Chablis, Frankrike

SB no 6307

169 kr

Mohawk, Black Rocket Porter

Sverige

SB no 30681

26,70 kr / 33 cl

2016 Von Winning, Riesling

Pfalz, Tyskland

SB no 79394

119 kr

Färska skaldjur är bland det godaste – och enklaste – man kan äta. Och givetvis vill man

ha något svalt och läskande att skölja ner läckerheterna med. Christina Nordin Cumtell

tipsar om goda vita viner, porter och engelsk cider.

Godsaker till höstens skaldjur

Till skaldjur dricker man Mucadet Sèvre et Maine säger

”alla” som anser att de förstår något om vin. Vinet görs

på druvan melon de bourgogne vilken ibland kallas för

muscadet. Med ”sur lie” menas att vinet lagras på sin

jästfällning vilket ger ett mycket friskt, lätt och aroma-

tiskt vin med gröna äpplen, citron och lite jästtoner.

Passar till: nästan allt i skaldjursväg.

Halvfet chardonnay med nyanser av brynt smör, röda

äpplen, färska örter, hasselnötter och citrus. Juravinerna

är eleganta och har en fin, precis struktur och en djup

mineralitet som är typiska för området, de har också en

stor lagringspotential.

Passar till: om du vill tillaga skaldjuren, till exempel

gratinerad hummer.

Stowford Press är en äkta engelsk cider och ger

en stor doft av torkade äpplen, akaciahonung och

citrusskal. Smaken är halvtorr, något syrlig med

tydlig karaktär av äpplen med inslag av honung

och citrusskal. Drycken smakar bäst då den håller

en temperatur runt 8 grader C.

Passar till: räkor eller ostron för finsmakaren.

Chablis och skaldjur är en klassisk kombination. Den

höga syran i vinet och sältan i maten gifter sig per-

fekt. Tillsammans blir dessa smaker mildare och mer

njutbara än var och en för sig. Vinet är torrt, mycket

frisk och elegant med inslag av citrus, vita blommor,

persikofrukt och mineral.

Passar till: färska ostron.

Står det ostron på menyn? Då är faktiskt Porter det

bästa valet. Champagne och andra vita viner kan lätt

framkalla en metallisk ton i munnen tillsammans med

ostron, men en klassisk porter sitter som en smäck.

Prova! Mohawk har en maltig och rostad smak med

tydlig beska, inslag av torkad frukt, kaffe, mörk chok-

lad och hasselnötter.

Passar till: ostron.

Det brukar sägas att tyska viner är söta. Men prova

detta torra, härligt krispiga vin gjort på riesling från

Pfalz i västra Tyskland, kanske landets främsta vinregion.

Krispig och knastertorr med toner av lime, gröna äpplen,

honungsmelon och lite stenig mineral.

Passar till: lite matigare skaldjur som krabba.