94
foto: Li Fernstedt
Christina Nordin Cumtell
sommelier och driver butiken La Cave@magasin 36
Vintips
2016 Muscadet Sèvre et Maine sur lie
Loire, Frankrike
SB no 2275
84 kr
2014 Côtes du Jura Chardonnay
Jura, Frankrike
SB no 2327
149 kr
Stowford Press, Medium Dry Cider
HWestons & Sons, England
SB no 1815
17,90 kr / 33 cl
2015 Chablis Clotilde Davenne
Chablis, Frankrike
SB no 6307
169 kr
Mohawk, Black Rocket Porter
Sverige
SB no 30681
26,70 kr / 33 cl
2016 Von Winning, Riesling
Pfalz, Tyskland
SB no 79394
119 kr
Färska skaldjur är bland det godaste – och enklaste – man kan äta. Och givetvis vill man
ha något svalt och läskande att skölja ner läckerheterna med. Christina Nordin Cumtell
tipsar om goda vita viner, porter och engelsk cider.
Godsaker till höstens skaldjur
Till skaldjur dricker man Mucadet Sèvre et Maine säger
”alla” som anser att de förstår något om vin. Vinet görs
på druvan melon de bourgogne vilken ibland kallas för
muscadet. Med ”sur lie” menas att vinet lagras på sin
jästfällning vilket ger ett mycket friskt, lätt och aroma-
tiskt vin med gröna äpplen, citron och lite jästtoner.
Passar till: nästan allt i skaldjursväg.
Halvfet chardonnay med nyanser av brynt smör, röda
äpplen, färska örter, hasselnötter och citrus. Juravinerna
är eleganta och har en fin, precis struktur och en djup
mineralitet som är typiska för området, de har också en
stor lagringspotential.
Passar till: om du vill tillaga skaldjuren, till exempel
gratinerad hummer.
Stowford Press är en äkta engelsk cider och ger
en stor doft av torkade äpplen, akaciahonung och
citrusskal. Smaken är halvtorr, något syrlig med
tydlig karaktär av äpplen med inslag av honung
och citrusskal. Drycken smakar bäst då den håller
en temperatur runt 8 grader C.
Passar till: räkor eller ostron för finsmakaren.
Chablis och skaldjur är en klassisk kombination. Den
höga syran i vinet och sältan i maten gifter sig per-
fekt. Tillsammans blir dessa smaker mildare och mer
njutbara än var och en för sig. Vinet är torrt, mycket
frisk och elegant med inslag av citrus, vita blommor,
persikofrukt och mineral.
Passar till: färska ostron.
Står det ostron på menyn? Då är faktiskt Porter det
bästa valet. Champagne och andra vita viner kan lätt
framkalla en metallisk ton i munnen tillsammans med
ostron, men en klassisk porter sitter som en smäck.
Prova! Mohawk har en maltig och rostad smak med
tydlig beska, inslag av torkad frukt, kaffe, mörk chok-
lad och hasselnötter.
Passar till: ostron.
Det brukar sägas att tyska viner är söta. Men prova
detta torra, härligt krispiga vin gjort på riesling från
Pfalz i västra Tyskland, kanske landets främsta vinregion.
Krispig och knastertorr med toner av lime, gröna äpplen,
honungsmelon och lite stenig mineral.
Passar till: lite matigare skaldjur som krabba.