Previous Page  40 / 100 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 40 / 100 Next Page
Page Background

40

5 fasta päron

1 liter vatten

150 gram socker

4 lagerblad

10 svartpepparkorn

5 kryddnejlikor

1 vaniljstång, delad och urskrapad

0,5 påse saffran

skal och saft från 1 citron

skal från 1 apelsin

Koka upp alla ingredienser till lagen. Skala päronen och

lägg ned i lagen, se till att lagen täcker päronen. Lägg

över smörpapper som ett lock och låt sjuda försiktigt

på svag värme till päronen känns mjuka. Låt päronen

svalna i lagen.

Päron

kryddiga

pepparkaka

(2 avlånga sockerkaksformar)

5 ägg

550 gram socker

500 gram vetemjöl

2 tsk ingefära

2 tsk bikarbonat

3 tsk kanel

1 tsk malen kardemumma

1 tsk malen nejlika

150 gram smält smör

5 dl vispgrädde, ovispad

Värm upp ugnen till 170 grader. Smörj och bröda två avlånga

brödformar.

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Vänd runt

smeten försiktigt. Tillsätt det smälta smöret och den ovispade

grädden till smeten. Fyll formarna till ¾ och grädda 30–40 min,

prova med en sticka. Kakan ska inte vara kladdig. Prova gärna

att tillsätta torkade frukter till exempel tranbär, sultanrussin,

aprikoser och fikon till smeten för en ännu juligare känsla.

mjuk