40
5 fasta päron
1 liter vatten
150 gram socker
4 lagerblad
10 svartpepparkorn
5 kryddnejlikor
1 vaniljstång, delad och urskrapad
0,5 påse saffran
skal och saft från 1 citron
skal från 1 apelsin
Koka upp alla ingredienser till lagen. Skala päronen och
lägg ned i lagen, se till att lagen täcker päronen. Lägg
över smörpapper som ett lock och låt sjuda försiktigt
på svag värme till päronen känns mjuka. Låt päronen
svalna i lagen.
Päron
kryddiga
pepparkaka
(2 avlånga sockerkaksformar)
5 ägg
550 gram socker
500 gram vetemjöl
2 tsk ingefära
2 tsk bikarbonat
3 tsk kanel
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen nejlika
150 gram smält smör
5 dl vispgrädde, ovispad
Värm upp ugnen till 170 grader. Smörj och bröda två avlånga
brödformar.
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Vänd runt
smeten försiktigt. Tillsätt det smälta smöret och den ovispade
grädden till smeten. Fyll formarna till ¾ och grädda 30–40 min,
prova med en sticka. Kakan ska inte vara kladdig. Prova gärna
att tillsätta torkade frukter till exempel tranbär, sultanrussin,
aprikoser och fikon till smeten för en ännu juligare känsla.
mjuk