Previous Page  88 / 100 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 88 / 100 Next Page
Page Background

88

Gilla Greater Copenhagen

Under året

har det förts en debatt, som gått

ut på att Köpenhamn vill breda ut sig och ta in

Skåne och Öresundsregionen i ett ”Greater Co-

penhagen”. Danskarna tycker uppenbarligen att

destinationen blir starkare och intressantare på

det viset. Och det har de absolut rätt i, åtmins-

tone vad gäller turism från större och vidare

marknader.

Vill världsstaden Köpenhamn ta med oss, sina

kusiner från landet, så är det bara att tacka och

ta emot. Men svenska byråkrater har en annan

mening. Hos dem blir det ett kattrakande om

vem som skall vara stor och stark i samman-

hanget, det vill säga i form av röstetal. Vi skall

minsann inte bara bli betraktade som ett bihang i

hovedkommunens marknadsföring utan vara en

likvärdig storhet med likvärdig rösträtt. Bullshit

säger jag, det är inte det som är poängen.

Här finns en fantastisk möjlighet att med stöd

av den starka ”moroten” Köpenhamn på andra si-

dan Sundet få ut den – tro mig – obekanta storhe-

ten Skåne, eller den ännu mindre kända giganten

Öresundsregionen, på världsmarknaden. Det är

bara att tacka och ta emot, och betala – för det

kommer att kosta. Köpenhamn är, och kommer

att förbli, destinationen nummer ett här i regio-

nen. Kullabygden, som turistdestination, skall

bara se möjligheter som varumärket Köpenhamn

ger och marknadsföra sig genom den förnämliga

kanal som kommer kunna erbjudas när det gäller

fjärran marknader.

Men det var inte detta som var bakgrunden

till att tre kamrater under tidig höst begav sig

över Öresundsbron till denna välkända metropol.

Det var för att ”komma utomlands” en stund

och uppleva kultur och mat i en exotisk omgiv-

ning. Vi hade också tänkt oss att bli äkta turister i

storstadens statistik genom att dessutom göra en

övernattning. Där fick vi ändra våra planer. Det

var fullbokat så gott som överallt, och var det inte

det kostade hotellrummen en förmögenhet.

Det fick bli en dagsresa, som i mycket kom att

handla om god mat i trevliga miljöer. Lunch på

gamla trivsamma Petersborg på Bredgade, kaffe

eller öl på Peder Oxes klassiska uteservering

vid Gråbrödretorvet samt en lite lyxigare mid-

dag på Victor’s på Ny Östergade. Med en hel del

konst däremellan. Gott och trevligt var det, utan

tvekan, men vi kunde nog egentligen lika gärna

stannat hemma hos vår goda mat och trevliga

miljöer här i Kullabygden, om det inte var för det

där exotiska storstadsbehovet, som också skulle

få sitt.

Mat och trevliga miljöer funkar alltid som

turistmagneter. Därför anser jag att vår kommun,

Höganäs, skall satsa ordentligt på att profilera

bygden med hjälp av våra innovativa och skick-

liga matföretagare. Både de som serverar väl-

lagade, och för många turister, exotiska rätter,

och de som producerar råvarorna till dem. Till

detta har vi våra handlare som säljer högklassig

mat över disk, våra fantastiska gårdsbutiker, och

förstås även dryckerna därtill; Höganäs bryggeri,

Kullamust och vingårdarna. Våra härliga kaféer

och bagerier ska naturligtvis också finnas med på

marknadsföringståget och naturligtvis vårt för-

nämliga systembolag – en suverän turistdragare i

sig varhelst det finns.

Ta fasta på detta, för ingenting kan profilera

kommunen bättre. Inte ens våra berömda bad.

Men våra stränder går ju att med lite god vilja

också att kombinera med ett anpassat utbud av

mat. Titta bara på utmärkta, och till det yttre

enkla, Strandsidan i Viken.

Här har de turistansvariga något unikt att ar-

beta för och sedan lansera på världsmarknaden!

Kanske rent av genom Greater Copenhagen!

Tidigare marknadschef för Liseberg, utvecklingsansvarig Sveriges

Turistråd samt pr-chef på Allers, bosatt i Lerberget.

Cal

l

e Möl

l

er

Kullabygden, som turistdestination,

skall bara se möjligheter som

varumärket Köpenhamn ger.