Kullaliv nr 1 - 2014 - page 29

29
– På 1600-talet gick det åt 700 kilo kol per dag för att hålla
igång fyren. Kolet forslades med båt fram till Åkersberget här
borta där det finns en liten hamn och bars sedan upp hit, säger
Per och pekar söderöver.
Mer än ett år har han ägnat åt att läsa in sig på fyrhistoria,
tala med forskare och bland annat gräva i det Skandinaviska
vrakarkivet.
Sedan 1700-talet har det varit 270 förlisningar runt Kulla­
berg. En av de mer kända var den danska färjan Prinsessan
Margrethe som kördes på grund av en överförfriskad styrman
1971. Per fortsätter att berätta med stor inlevelse om den stora
Kullenolyckan 1942 då cirka 200 pilkande fiskare drev ut till
havs precis här utanför när isen brast. Kustvakten Emanuel
Andersson var en dem som rodde ut och lyckades rädda
många liv men blev så svårt nedkyld att han miste sitt eget.
– Det finns många gripande berättelser härifrån.
Per och hans kollegor har en stark vision av fyren som en
öppen mötesplats. Hit ska man kunna komma när det blåser
upp till storm och uppleva naturens krafter på första parkett,
kanske ha konferenser och möten och förstås fika i det nya
fyrcaféet som öppnar till påsk.
– Fyren kommer att bli
en dynamo en ”hub” för
alla naturreservatets besökare, en öppen mötes-
plats, ett varmt och välkomnande ställe där man
kan fika och köpa med sig matsäck.
Det är en glad Jonas Nilsson, vd för Rusthållar­
gården, som precis fått avtalet i sin hand. Till
påsk öppnar fyrcaféet i byggnaden från 1937. Då
kommer det att finnas ett utedäck och många
sittplatser runt fyren dit besökarna kan plocka
med sig sitt kaffe och njuta av solen och utsikten.
– Det ska vara lite samma grej som i Alperna.
Vi kommer att ha matiga bondsallader, som man
har i Österrike, med kött och ost från bygden,
plocktallrik med chark och ostar och grönt. Själv-
klart goda smörgåsar på hembakat – tillagade på
vårt sätt. Och något sött förstås.
– Det ska vara enkelt att sitta ute vid fyren
men också att köpa med sig matsäck om man
ska köra mountainbike, vandra eller åka på
tumlarsafari.
Det är en hel del byggnadsarbeten som ska göras
inne i fyrbyggnaderna men Jonas Nilsson tror på en
öppning till påsk. Till en början kommer caféet ha
öppet på helgerna. Under sommaren varje dag.
– Vi kommer att ha mycket generösa öppetti-
der. Folk ska inte undra över om det är öppet och
vi kommer att sätta priserna så att alla ska känna
att de har råd att köpa med sig något gott.
– Äntligen får fyren den uppmärksamhet och
uppskattning den förtjänar och naturreservatet
blir ännu mer tillgängligt för besökarna. Det
känns fantastiskt att jobba tillsammans med alla
de andra uppe på berget – killarna bakom Kulla­
mannen, naturum, Kullabergsguiderna. Vi är så
stolta att kunna visa upp det bästa Kullabygden
har att bjuda på. Det blir makalöst bra – en sam-
lad skön palett, avslutar Jonas Nilsson.
foto: Jeffery Richt
1...,19,20,21,22,23,24,25,26,27,28 30,31,32,33,34,35,36,37,38,39,...92
Powered by FlippingBook