Kullaliv nr 1 - 2014 - page 61

61
Tänk utanför ramen, men krångla inte till det.
rut
skäret
bjuder på lamm i olika varianter
och tillbehör som sätter tonen.
Text
Katarina Danielsson
Foto
Li Fernstedt
La l lamm!
åsken hos Rut på Skäret är inte
bara premiär för allsköns primörer
och nykomponerade lammrätter, det är
också invigning av nya Kullalamm som
slår upp dörrarna på baksidan av restau-
rangen. Med stora glaspartier rakt ut mot
naturreservatet och några skönt betande
får hoppas Anna Andersson och Otto
Ramsay att ett nytt kapitel tar sin början.
– Vi känner att vi vill vidare från
gårdsförsäljningen och slå ihop båda
våra företag, det blir lättare för besökare
i bygden att hitta till oss och vi får större
möjligheter att utveckla konceptet, säger
Anna. Produktionen behåller vi där
hemma, men butiken flyttar vi hit.
Påsken har blivit deras största mat-
helg och även om de klassiska smakerna
som vitlök, rosmarin och timjan givetvis
får ta plats så vill de gärna inspirera till
nytänkande i köket.
– Använd fler delar av lammet, gör
långkok på bogen, till exempel, och
planera maten så att du själv hinner sitta
och njuta med alla andra, säger Otto.
– Lamm smakar ju mycket i sig, man
kan komma långt med bara salt och pep-
par. Håll det enkelt, med få ingredienser,
och använd det som finns i säsong. Påsk-
maten ska kännas lätt och fräsch, som en
hyllning till våren, säger Anna.
I år kom den första värmen tidigt och
gav slumrande trädgårdar en skjuts. I
kombination med en sen påsk i alma-
nackan ger det de bästa möjligheterna
att sätta smak och färg till lammköttet.
Eftersom Anna och Otto driver Rut på
Skäret tillsammans med tidigare grön-
sakshandlaren Micael Steen, är de gröna
tillbehören extra viktiga på menyn.
Har man tur kan man få fatt på späda
nässlor, sparris och till och med rabarber
lagom till påsk.
Den som vill bort från stek och
långkok kanske vågar sig på att göra
sin egen lammkorv? Blanda gärna upp
den med fet grisfärs för saftighetens
skull och krydda med det du råkar ha
hemma.
– Om vädret är bra så dra fram grillen
och på med korvarna, det blir garanterat
uppskattat, säger Anna.
P
1...,51,52,53,54,55,56,57,58,59,60 62,63,64,65,66,67,68,69,70,71,...92
Powered by FlippingBook