Kullaliv nr 1 - 2014 - page 65

65
urbenad lammbog ca 800 g
1 näve färsk timjan
peppar
salt
Till buljongen
2 gula lökar
4 morötter
½ rotselleri
1 tsk torkad timjan
1 tsk rosmarin
4 lagerblad
6 vitpepparkorn
2 vitlöksklyftor
5 dl rött vin
5 dl lammfond
½ syltad citron
1 l vatten
Smör eller olja till stekning
Senapssky
1 msk senapsfrö
1 tsk brunt farinsocker
buljongen från lammbogen
Koka senapsfröna i vatten i ca 15 min.
Skölj. Använd buljongen som bogen
kokats i och tillsätt senapsfröna och
farinsockret. Koka upp och låt bul-
jongen reduceras till hälften.
Syltad citron
3 dl socker
1 l vatten
4 citroner
2 tsk salt
Koka upp alla ingredienserna i en
kastrull. Låt därefter kastrullen svalna
tills den är kall. Häll över citronerna
och lagen i en fin burk med lock.
Putsa köttet men behåll fettkappan och lägg det
med köttsidan uppåt. Salta, peppra och strö över
timjan. Bind ihop köttet med steksnöre.
Fräs alla grönsaker och kryddor till buljongen i en
stor kastrull. Slå därefter på vin, lammfond och vat-
ten. Låt buljongen koka upp. Lägg i bogen och låt
den sjuda på svag värme i 3-4 timmar under lock.
Om man önskar en lite krispigare yta på bogen så
stek den i smör efter kokning så får den en fin färg
och stekyta.
Servera med sparris, nässelkräm, ugnsbakad tomat.
Toppa med lite hackade hasselnötter och syltad lök.
Nässelkräm
Buljongkokt lammbog
Med sparris och nässlor
1 l nyplockade
späda nässlor
1 dl rapsolja
svartpeppar
salt
Koka nässlorna tills de är
mörkgröna i färgen. Sila av
och spola dem under kallt
vatten. Mixa nässlorna med
rapsoljan och kryddorna i en
matberedare. Tillsätt mer olja
efterhand om en rinnigare
konsistens önskas.
1...,55,56,57,58,59,60,61,62,63,64 66,67,68,69,70,71,72,73,74,75,...92
Powered by FlippingBook