Kullaliv nr 2 - 2014 - page 65

65
Att vare sig spisen eller kylen tillhör de största i en båt gör
improvisation till en bra egenskap i båtköket. Kullaliv bad
fredric
bengtsson
,
som driver Restaurang Bryggan, att
komponera en meny för det enkla livet ombord.
Enkelt & läckert
i båtköket
V
i träffar Restaurang Bryggans Fredric
Bengtsson på galeasen Valkyrien,
tvärs över hamnbassängen från hans
restaurang. Det doftar hav och lite tjära och det
kluckar stillsamt när vatten skvalpar mot träskro-
vets bordläggning.
Fredric skivar upp en perfekt stekt lammfilé
och berättar att han själv inte är någon fullfjädrad
sjöbuse, men att han har vuxit upp vid kusten
och tillbringat en del tid på havet.
– En bra båtmåltid är rejäl och enkel i sin tillag-
ning, med få ingredienser och verktyg.
Med en bra huvudråvara kommer man långt.
Det kan vara en bit kött, en rökt makrill som man
köper i hamnen, eller lite räkor.
– Det är en konst att våga vara enkel, både när
det gäller råvaror och tillagning.
Fredric tycker att man ska lägga vikt vid hur
maten läggs upp och serveras. Inte för att det
smakar bättre, men för att man med små medel
kan visa omsorg och kärlek till maten. Kanske
är det rentav än viktigare att efter en lång dag på
sjön inte bara sleva i sig något direkt ur en kon-
servburk, utan att få en stunds avkoppling och
njutning för båda öga och gom.
– En trevlig presentation behöver inte betyda
en massa extra disk. Har man en snygg gjut-
järnspanna så tycker jag att man kan servera mat
direkt ur den, med lite vackert ditlagda tillbehör.
Två av rätterna han lagar på Valkyrien kan
med fördel serveras direkt ur pannan; tortilla
med kallrökt lax, och lammfilé med rotsaker.
– Låt gärna råvaran komma fram ordentligt.
Istället för att köttet bara ska smaka marinad så
tycker jag att enkelheten ska gå igen här också; lite
rosmarin, timjan och vitlök finns med i bakgrun-
den, men köttets härliga smak får komma fram.
Och omman först steker köttet och därefter rotsa-
kerna i samma panna utan att torka av den emel-
lan så får man med sig smakerna på ett fint sätt.
Andra rätter behöver inte ens en värmekälla
för att bli klara, som den rökta makrillen som
får sällskap av en syrlig sallad med bland annat
äpple, eller den lätt asiatiskt inspirerade salladen
med räkor, där chili och lime anger tonen.
– Ta fasta på vad du kan få tag på i hamnen
och vad som klarar sig ombord. Ofta finns det nå-
gon fiskhandlare i närheten. Och om man väljer
rökta råvaror så får man också en bättre hållbar-
het, säger han.
Text
Andreas Karlsson
Foto
Lars owesson
Tack Föreningen
Kullens Skutseglare
för att vi fick låna
galeasen Valkyrien. Läs
mer om skolfartyget
på valkyrien.se
1...,55,56,57,58,59,60,61,62,63,64 66,67,68,69,70,71,72,73,74,75,...124
Powered by FlippingBook