Kullaliv Vintern 2014 - page 32

HelaKöpmansgatan
doftar av Kimsmat
Kim Son Huynh låg
i sin mammas mage
när hon 1984 kom som båtflykting från
Vietnam till Sverige. Pappan anlände till
Eskilstuna fyra år senare.
– Ge dig aldrig in i restaurangbran-
schen, varnade mina föräldrar alltid. De
var visa av egna erfarenheter av långa ar-
betstider och hårda villkor. Mina farbrö-
der har restauranger och min farfar var
köksmästare på en kinesisk femvånings-
restaurang som hade bröllopsfester med
flera tusen gäster. Det var slitsamt och
drabbade familjen. Men jag har ju aldrig
känt mig trygg i någon annan bransch
och mina smaklökar utvecklades tidigt,
säger Kim och ler stort där vi sitter vid
ett fönsterbord på hans restaurang som
öppnade i slutet av sommaren i det
nybyggda huset vid Sundstorget.
Det är några timmar kvar tills lunch-
ruschen börjar och bord och golv lyser
blanka. All inredning på den nyöppnade
restaurangen är lätt att torka av. Barn
är lika välkomna som vuxna och i ena
änden av matsalen finns en lekhörna
med ritsaker, lego och filmvisning för de
yngsta.
– Vi vill att barn ska spilla, slabba
och hitta på konstiga grejer, det ska-
par glädje. Det gör inget om de ritar på
väggarna. Föräldrar ska kunna vara helt
avslappnade när de kommer hit.
När Kim var liten hade föräldrarna
ofta långa arbetsdagar inom industrin
och han och hans tre yngre syskon fick
tidigt lära sig att värma den mat hans
mamma lagat. När han var 14 år som-
marjobbade han som muttersorterare
och började snart också extraknäcka på
olika kinarestauranger samt pizzerior.
– Min familj hade dålig ekonomi.
För att kunna köpa de kläder, skor och
mobiltelefoner jag ville ha fick jag själv
jobba och spara. Jag gjorde jobben som
ingen ville göra: skar lök och städade
toaletterna.
Så småningom utbildade sig Kim till
industritekniker, men jobbade ald-
rig som det. Istället fortsatte han att
diversearbeta.
När han 2007 mötte kärleken på
Malmöfestivalen valde han att flytta till
Skåne och på en restaurang i Helsing-
borg lärde han sig att göra sushi.
2008 tog Kim över sushirestaurangen
på Köpmansgatan i Höganäs.
– Det var en stor omställning och en
jättetuff tid helt utan ledighet med dålig
omsättning och inga pengar till mark-
nadsföring. Men jag kände mig redo och
satsade stenhårt på kvalitet.
Varje morgon går Kim fortfarande
igenom alla råvaror på sushirestau-
rangen, städar och fixar. Senare under
dagen återfinns hans numera för det
mesta på den nya – Tokio restaurant.
Samtidigt är ytterligare en verksamhet i
sin linda. I Nordeas gamla lokaler, också
de på Köpmansgatan, ska Kim starta en
asiatisk livsmedelsbutik enligt idén att
”att hjälpa folk på traven att laga asiatisk
mat”.
– Ibland är jag inte hemma förrän nio.
Men min fru och våra fyra barn är ofta
här på restaurangen och vi hjälps åt.
Familjen är det viktigaste i livet och på
sikt vill jag mer och mer bara slappna av
och umgås med mina barn.
På vardagsmorgnarna äter familjen
frukost tillsammans klockan sju, sedan
går de en promenad. Då Kims föräldrar
är kineser från Vietnam och hans fru
från samma land talas tre språk hemma
vid köksbordet – kantonesiska, vietna-
mesiska och svenska. Nyligen köpte de
sitt första egna hus.
– Efter många år i hyresrätt är det
befriande att inte behöva tänka på att
man stör grannarna när barnen hoppar
inomhus, att ha en egen trädgård och
plocka sina egna äpplen, säger Kim.
–Johanna Nihlén
32
I år öppnade
kim
son
huynh
sin andra restaurang i Höganäs
och nästa kapitel i affärsrörelsen är en asiatisk livsmedelsbutik.
Fyrabarnsfadern brinner för konceptet familjerestaurang och
hämtar inspiration från flera asiatiska kök och det svenska.
Profi
l
en
1...,22,23,24,25,26,27,28,29,30,31 33,34,35,36,37,38,39,40,41,42,...100
Powered by FlippingBook