Previous Page  34 / 100 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 34 / 100 Next Page
Page Background

34

currysill &

morsans sill

1 burk löksill av bästa sort

4 dl matolja

1,5 msk curry

3 äggulor

2 msk äpplemos

½ msk fransk senap

2 msk crème fraiche

Fräs currypulvret i oljan på låg värme,

curryn kan bli besk om man hettar upp

den för mycket. Låt kallna.

Blanda äggulor och senap. Under vispning

tillsätts curryoljan i fin stråle till en tjock

majonnäs. Smaka av med äpplemos, salt,

peppar och eventuellt lite citronsaft. Blan-

da ner crème fraichen. Tillsätt löksillen.

4 matjesillfiléer, skurna i bitar

3 dl citronsaft

1 dl socker

½ dl råsocker, strö

skal från 1 citron

1 bit purjolök, fint skuren

1 knippe dill, grovt skuren

Blanda citronsaft och socker till sockret

löser sig. Varva sill med dill, purjolök

och citronskal i en burk. Slå citron- och

sockerlagen över sillen och låt stå i bur-

ken 1 dygn innan den serveras.

är vi besöker Sara

och Ola Jacobsson

är det ett par veck-

or kvar till öppningen av deras första

restaurang och Sara är höggravid.

– Tajmingen är kanske inte den bästa

men när vi fick möjlighet att hyra denna

lokal kändes allt så bra. Vi har letat i

flera år efter rätt ställe och här har vi det

säger Sara. Restaurangen har tidigare

hyst Galejan och ligger bara några meter

från hamnkanten.

Ola är uppvuxen i Viken och saknar

den levande bykänslan som fanns när

han växte upp.

– När jag var liten samlades det alltid

folk i hamnen och när du gick hit ner

fick du höra massa roliga historier av

gubbarna. En del mindre lämpliga så-

klart men alltid roliga. Jag vill få tillbaka

den känslan här på krogen. En plats att

samlas på, stanna till när du är ute på

hundpromenaden, fira en födelsedag

eller käka söndagsmiddag. Jag älskar

hela tanken av en byakrog där man

möts, för att ses och prata.

För Kullaliv dukar Sara och Ola upp

sin variant av julbord som de kallar för

jul i hamnen. Den har tydliga danska

inslag och inspirationen från grannlan-

det tar inte slut efter december. En av

rätterna på den fasta menyn är smør-

rebrød som kommer att serveras på flera

olika tallrikar från en ställning som ställs

mitt på bordet.

– Under resten av året har vi vår fasta

meny med klassiker. Vi har inga finkrog-

sambitioner, hela familjen är välkom-

men och menyn anpassad därefter. Det

kommer vara okomplicerad vällagad mat

som exempelvis rårakor med löjrom, fish

& chips, hamburgare och redan nämnda

smørrebrød. Som komplement har vi en

menytavla som kommer ändras beroen-

de på vilka råvaror som är fina och som

finns att tillgå, berättar Sara.

Sara har en gedigen restaurangbak-

grund – de senaste tretton åren har hon

jobbat i köket på Sofiero Slottrestaurang.

Från Sofiero kommer också den tredje

delägaren i restaurangen Marcus Nemrin

som framförallt kommer att fungera som

en mentor till Sara och Ola.

– Det känns jättebra att göra detta

tillsammans med Marcus. Det finns en

rad synergieffekter, vi kan hjälpas åt på

flera olika sätt och trots att vi bara har

ett litet kök här kommer jag då och då

använda Sofieros kök vilket gör att vi

kommer kunna hålla en hög kvalitet på

allt vi serverar, berättar Sara.

Onsdag till lördag kan du njuta av

jul i hamnen på Hamnplan 9 och under

söndagarna i december kommer det att

serveras Afternoon glögg. Här bjuder

Sara och Ola på några smakprov och lite

förenklade varianter från jul i hamnen

– perfekta rätter för att göra ditt eget

julfirande lite godare.

N