34
currysill &
morsans sill
1 burk löksill av bästa sort
4 dl matolja
1,5 msk curry
3 äggulor
2 msk äpplemos
½ msk fransk senap
2 msk crème fraiche
Fräs currypulvret i oljan på låg värme,
curryn kan bli besk om man hettar upp
den för mycket. Låt kallna.
Blanda äggulor och senap. Under vispning
tillsätts curryoljan i fin stråle till en tjock
majonnäs. Smaka av med äpplemos, salt,
peppar och eventuellt lite citronsaft. Blan-
da ner crème fraichen. Tillsätt löksillen.
4 matjesillfiléer, skurna i bitar
3 dl citronsaft
1 dl socker
½ dl råsocker, strö
skal från 1 citron
1 bit purjolök, fint skuren
1 knippe dill, grovt skuren
Blanda citronsaft och socker till sockret
löser sig. Varva sill med dill, purjolök
och citronskal i en burk. Slå citron- och
sockerlagen över sillen och låt stå i bur-
ken 1 dygn innan den serveras.
är vi besöker Sara
och Ola Jacobsson
är det ett par veck-
or kvar till öppningen av deras första
restaurang och Sara är höggravid.
– Tajmingen är kanske inte den bästa
men när vi fick möjlighet att hyra denna
lokal kändes allt så bra. Vi har letat i
flera år efter rätt ställe och här har vi det
säger Sara. Restaurangen har tidigare
hyst Galejan och ligger bara några meter
från hamnkanten.
Ola är uppvuxen i Viken och saknar
den levande bykänslan som fanns när
han växte upp.
– När jag var liten samlades det alltid
folk i hamnen och när du gick hit ner
fick du höra massa roliga historier av
gubbarna. En del mindre lämpliga så-
klart men alltid roliga. Jag vill få tillbaka
den känslan här på krogen. En plats att
samlas på, stanna till när du är ute på
hundpromenaden, fira en födelsedag
eller käka söndagsmiddag. Jag älskar
hela tanken av en byakrog där man
möts, för att ses och prata.
För Kullaliv dukar Sara och Ola upp
sin variant av julbord som de kallar för
jul i hamnen. Den har tydliga danska
inslag och inspirationen från grannlan-
det tar inte slut efter december. En av
rätterna på den fasta menyn är smør-
rebrød som kommer att serveras på flera
olika tallrikar från en ställning som ställs
mitt på bordet.
– Under resten av året har vi vår fasta
meny med klassiker. Vi har inga finkrog-
sambitioner, hela familjen är välkom-
men och menyn anpassad därefter. Det
kommer vara okomplicerad vällagad mat
som exempelvis rårakor med löjrom, fish
& chips, hamburgare och redan nämnda
smørrebrød. Som komplement har vi en
menytavla som kommer ändras beroen-
de på vilka råvaror som är fina och som
finns att tillgå, berättar Sara.
Sara har en gedigen restaurangbak-
grund – de senaste tretton åren har hon
jobbat i köket på Sofiero Slottrestaurang.
Från Sofiero kommer också den tredje
delägaren i restaurangen Marcus Nemrin
som framförallt kommer att fungera som
en mentor till Sara och Ola.
– Det känns jättebra att göra detta
tillsammans med Marcus. Det finns en
rad synergieffekter, vi kan hjälpas åt på
flera olika sätt och trots att vi bara har
ett litet kök här kommer jag då och då
använda Sofieros kök vilket gör att vi
kommer kunna hålla en hög kvalitet på
allt vi serverar, berättar Sara.
Onsdag till lördag kan du njuta av
jul i hamnen på Hamnplan 9 och under
söndagarna i december kommer det att
serveras Afternoon glögg. Här bjuder
Sara och Ola på några smakprov och lite
förenklade varianter från jul i hamnen
– perfekta rätter för att göra ditt eget
julfirande lite godare.
N