57
är Pia Ohnell
var liten fyllde hon lådorna i en röd byrå med
jord och tog in maskar som hon vårdade ömt.
Det kan tyckas märkligt att hennes livslånga
kärlek till djur nu renderat henne framgång som
kaninköttsproducent. Men egentligen är det
logiskt.
– Vi är otroliga djurvänner och för tio år sedan
kände vi att valet stod mellan att bli vegetarianer
eller att själva börja föda upp och slakta djur.
Många djur lever och dör under förfärliga vill
kor, säger Pia när vi möts på gården som kallas
Flädergården i Täppeshusen öster om Viken.
På senare tid har Flädergården blivit rikskänd
för sin satsning på kaninkött som inte bara säljs
över disk i den egna gårdsbutiken utan också
levereras till stjärnkrogar i Helsingborg och
Stockholm.
Från början var djuruppfödningen bara ämnad
för självhushåll, men snart började förfrågningar
om kött och ägg komma från grannar och be
kanta, och ryktet spreds.
Tillsammans med sambon Magnus Andersson
flyttade Pia hit för tio år sedan efter en sjukskriv
ning. Hon lämnade sitt dåvarande jobb på en
perennodling för att istället hålla kurser i krans
bindning, betonggjutning samt ta hand om de
egna djuren. Prioritet ett på gården var att ordna
stall, duschar och hagar åt islandshästen och de
två shetlandsponnyerna som Magnus arrangerade
körningar med. Djurskaran utökades efterhand
med höns, gäss, ankor, vaktlar, får, linderödsgri
sar och kaniner.
– Vi lever med djuren som får gå på stora ytor,
föds upp utan konstigheter och artificiellt ljus.
N