Previous Page  57 / 100 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 57 / 100 Next Page
Page Background

57

är Pia Ohnell

var liten fyllde hon lådorna i en röd byrå med

jord och tog in maskar som hon vårdade ömt.

Det kan tyckas märkligt att hennes livslånga

kärlek till djur nu renderat henne framgång som

kaninköttsproducent. Men egentligen är det

logiskt.

– Vi är otroliga djurvänner och för tio år sedan

kände vi att valet stod mellan att bli vegetarianer

eller att själva börja föda upp och slakta djur.

Många djur lever och dör under förfärliga vill­

kor, säger Pia när vi möts på gården som kallas

Flädergården i Täppeshusen öster om Viken.

På senare tid har Flädergården blivit rikskänd

för sin satsning på kaninkött som inte bara säljs

över disk i den egna gårdsbutiken utan också

levereras till stjärnkrogar i Helsingborg och

Stockholm.

Från början var djuruppfödningen bara ämnad

för självhushåll, men snart började förfrågningar

om kött och ägg komma från grannar och be­

kanta, och ryktet spreds.

Tillsammans med sambon Magnus Andersson

flyttade Pia hit för tio år sedan efter en sjukskriv­

ning. Hon lämnade sitt dåvarande jobb på en

perennodling för att istället hålla kurser i krans­

bindning, betonggjutning samt ta hand om de

egna djuren. Prioritet ett på gården var att ordna

stall, duschar och hagar åt islandshästen och de

två shetlandsponnyerna som Magnus arrangerade

körningar med. Djurskaran utökades efterhand

med höns, gäss, ankor, vaktlar, får, linderödsgri­

sar och kaniner.

– Vi lever med djuren som får gå på stora ytor,

föds upp utan konstigheter och artificiellt ljus.

N