58
Dag är dag och natt är natt. Det enda som är mer
modernt är att vi inte tvekar att ringa veterinären
när någon blir sjuk.
Under vår rundvandring på gården slår den
lilla schäfern Nessie följe, hela tiden med ett
vakande öga på alla fåglar och ingriper skällande
när hon tycker att de bråkar med varandra.
– Allt fler efterfrågar kött från djur som
verkligen haft det bra. Dessutom är kaninkött en
klimatsmart proteinkälla, säger Pia.
De 19 avelskaninerna, varav fem hannar, bor
utomhus i en ”kaninby” med var sitt eget burhus
som långt överskrider minimimåttet på hur stort
utrymme en kanin i fångenskap måste ha enligt
djurskyddslagen. Tanken är att burarna så långt
som möjligt ska likna kaniners naturliga kolonier
med individuella gångkomplex och system.
– Vi har byggt dem själva med lastpallar, nät
och reglar. Inte så fancy, men det viktiga är att de
trivs, säger Pia och tar upp Dumas, en korsnings
kanin, som blir väldigt ivrig och tror att det är
dags för betäckning.
De ungkaniner som ska slaktas bor i stora
boxar inomhus tillsammans, fast uppdelade i
olika åldersgrupper. Slakteriet ligger vägg i vägg.
Sedan förra våren fungerar nämligen Flädergår
den som Skånes enda kaninslakteri, närmaste
finns annars på Öland.
– Men vi tar bara in och slaktar kaniner från
uppfödare som vi först besökt och kontrollerat.
De måste leva upp till våra högt ställda krav. Vi
vill ju bidra till bättre kaninhållning överlag.
Pia och Magnus slaktar alltid ett djur i taget.
Djuren får aldrig se någon blodig kompis och
hinner inte förstå vad som händer innan bultpi
stolen bedövar dem.
– De är ju vana vid att bli hanterade av oss
flera gånger om dagen och är helt lugna. Däremot
känner Magnus och jag alltid ett visst motstånd,
men jag anser att detta är det absolut skonsam
maste sättet.
Allt på djuren tas till vara och det som inte blir
styckdetaljer blir pälsplädar, garvade produkter
och resterna hundben. Förutom animaliska pro
dukter säljer Flädergården bland annat marme
lader, syltblandningar och olika sorters sirap, till
exempel av fläder.
- Vi har förstås otroligt mycket jobb, säger Pia.
Men närheten till djuren väger upp allt slit. Att
bara kunna sitta här ute och glo på gässen som
parar sig i dammen – det är livskvalitet.
”Vi lever med djuren
som får gå på stora
ytor, föds upp utan
konstigheter och
artificiellt ljus.”