Previous Page  58 / 100 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 58 / 100 Next Page
Page Background

58

Dag är dag och natt är natt. Det enda som är mer

modernt är att vi inte tvekar att ringa veterinären

när någon blir sjuk.

Under vår rundvandring på gården slår den

lilla schäfern Nessie följe, hela tiden med ett

vakande öga på alla fåglar och ingriper skällande

när hon tycker att de bråkar med varandra.

– Allt fler efterfrågar kött från djur som

verkligen haft det bra. Dessutom är kaninkött en

klimatsmart proteinkälla, säger Pia.

De 19 avelskaninerna, varav fem hannar, bor

utomhus i en ”kaninby” med var sitt eget burhus

som långt överskrider minimimåttet på hur stort

utrymme en kanin i fångenskap måste ha enligt

djurskyddslagen. Tanken är att burarna så långt

som möjligt ska likna kaniners naturliga kolonier

med individuella gångkomplex och system.

– Vi har byggt dem själva med lastpallar, nät

och reglar. Inte så fancy, men det viktiga är att de

trivs, säger Pia och tar upp Dumas, en korsnings­

kanin, som blir väldigt ivrig och tror att det är

dags för betäckning.

De ungkaniner som ska slaktas bor i stora

boxar inomhus tillsammans, fast uppdelade i

olika åldersgrupper. Slakteriet ligger vägg i vägg.

Sedan förra våren fungerar nämligen Flädergår­

den som Skånes enda kaninslakteri, närmaste

finns annars på Öland.

– Men vi tar bara in och slaktar kaniner från

uppfödare som vi först besökt och kontrollerat.

De måste leva upp till våra högt ställda krav. Vi

vill ju bidra till bättre kaninhållning överlag.

Pia och Magnus slaktar alltid ett djur i taget.

Djuren får aldrig se någon blodig kompis och

hinner inte förstå vad som händer innan bultpi­

stolen bedövar dem.

– De är ju vana vid att bli hanterade av oss

flera gånger om dagen och är helt lugna. Däremot

känner Magnus och jag alltid ett visst motstånd,

men jag anser att detta är det absolut skonsam­

maste sättet.

Allt på djuren tas till vara och det som inte blir

styckdetaljer blir pälsplädar, garvade produkter

och resterna hundben. Förutom animaliska pro­

dukter säljer Flädergården bland annat marme­

lader, syltblandningar och olika sorters sirap, till

exempel av fläder.

- Vi har förstås otroligt mycket jobb, säger Pia.

Men närheten till djuren väger upp allt slit. Att

bara kunna sitta här ute och glo på gässen som

parar sig i dammen – det är livskvalitet.

”Vi lever med djuren

som får gå på stora

ytor, föds upp utan

konstigheter och

artificiellt ljus.”