Kullaliv Vintern 2014 - page 76

Glögg
Blossa 14
SB no 76600 97 kr
Blossa’s populära årgångs-
glögg är inne på sitt tolfte
år med olika spännande
smaksättningar. I år har man
använt 992 kg lavendel från
Provence för att framställa
glöggen. Den är klassisk i
doften med julkryddor som
kryddnejlika och kardemum-
ma, som går igen i smaken
som är något sötfruktig
med en balanserad syra.
Lavendel och viol tillkommer
i avslutningen.
Passar till
de klassiska
glöggtillbehören, mer
matiga tilltugg som lagrade
ostar och lufttorkad skinka.
Rött
2012 Ribera 1 One Bodegas
Aster Ribera del Duero,
Spanien*
SB no 3027
89 kr
Här har jag valt ett vin från
Ribera del Duero. Vinet är
tillverkat på 100 procent
tempranillo som har lagrats
åtta månader på franska
ekfat. Doften är fylld med
dill, mörka bär, fat, nougat
och kryddor. Smaken är
medelfyllig, balanserade tan-
niner, mörka plommon, dill
och körsbär.
Passar till
många rätter på
det traditionella julbordet
som julkorv, julskinka och
revbensspjäll.
Julsnaps
Linie Aquavit Christmas
Edition
SB no 10363 219 kr
Julen är fylld av traditioner,
en av dem är att samlas
runt det stora julbordet
och fira helgen med en
klassisk aquavit. Den nya
blandningen som används i
Linie Christmas Edition har
speciellt tagits fram för
att matcha något tyngre
julmat. Aquaviten har
lagrats på sherryfat och
har en härlig kryddkaraktär
med framträdande toner
av kummin, anis, citrus och
vanilj.
Sött
2002 Chateau Suduirat
Sauternes*
SB no 3004
347 kr
Kanske ett av de mest
prisvärda vinerna från Sau-
ternes, och definitivt det
bästa av de som släpps på
Systembolaget i decem-
ber. Chateau Suduirat gör
ett vin som har en frisk
doft av tropiska frukter,
som ananas, mango, citrus
och honung. Eftersmaken
är underbar och härligt
lång i samklang med
doften.
* Savennières, Ribera 1 och Chateau Suduirat släpps i det fasta sortimentet den 1 december.
Vitt
2011 Savennières L’Effet Papillon
Château de la Mulonnière Anjou-
Saumur, Frankrike*
SB no 6017
149 kr
För mig är det ren lycka när
det dyker upp ett vin gjort på
100 procent Chenin Blanc från
Loiredalen. Det är ett klockrent
matvin med sin höga syra och
viss mognadston. Doften är ut-
vecklad med vissa mognadstoner
av mineral, vax, citrus, aprikos
och grape. Smakrik och torr med
balanserad syra, kryddig citrus,
fat, vax, sötlakrits och honung.
Passar till
fisk och skaldjur,
charkuterier, korvar, foie gras
och hårdostar som till exempel
comté.
Avec
Cognac Foucauld XO
Christmas Limited Edition
SB no 6017
149 kr
Denna cognac är specialtillver-
kad för att fira in årets sista hög-
tider och därmed i en begränsad
upplaga för att njuta under
vintertid. Man finner kanderad
frukt, kryddor, blommor och
persika i doften. Smaken är varm
och kryddig med vanilj, choklad
och kanderad frukt och lite
cigarrlåda i eftersmaken.
76
Julens alla drycker
Christina Nordin Cumtell
sommelier och driver butiken La Cave@magasin 36
Vinti
p
s
Julen och nyårshelgens måltider kan minst sagt variera och
innehålla allt från inlagd sill till korv, skinka och revbensspjäll.
Eller varför inte kalkon, fisk eller skaldjur. Jag har botaniserat
bland höstnyheterna och valt ut några favoriter.
1...,66,67,68,69,70,71,72,73,74,75 77,78,79,80,81,82,83,84,85,86,...100
Powered by FlippingBook