Kullaliv Vintern 2014 - page 75

75
Godaste
och lättaste
chokladen
500 g nougatmassa gärna
Odense
400-500 g mörk blockchoklad
200 g hasselnötter
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg nötterna i långpanna
och rosta tills skalet spricker.
Gnugga bort så mycket skal
som möjligt. Hacka dem
grovt. Smält choklad och nou-
gat och blanda ner nötterna.
Låt svalna något. När smeten
börjar tjockna hälls den upp
på bakplåtspapper. Bred ut
den till ca en halv cm tjocklek.
Låt den kallna och stelna. Skär
den i bitar.
Mozartkulor
med konjak
500 g mandelmassa
2 msk konjak
150 g nougat
150 g mörk choklad
ljus choklad att dekorera med
Blanda mandelmassa och kon-
jak. Dela upp mandelmassa
och nougat i lika många delar.
Ta en bit nougat och man-
delmassa och rulla till kula.
Doppa i smält choklad. Lägg
på bakplåtspapper och ringla
över ljusare choklad.
Marsipan- &
nougatbollar
Rulla lika delar marsipan
och nougat till små bollar.
Ställ svalt. Doppa i smält
choklad och låt stelna på
bakplåtspapper.
Apelsinsnittar
100 g mörk blockchoklad
gärna med apelsinsmak
0,5 dl finhackade, syltade
apelsinskal
Smält den delade blockchok-
laden och rör ner apelsin-
skalen. Bred ut smeten på
bakplåtspapper inte för tunt.
Skär den i avlånga rutor när
den stelnat.
Glögg från
Habo
5 l svagdricka
125 g jäst
20 g malen kardemumma
2 kg socker
125 g russin
125 g fikon
16 g hela nejlikor
Blanda alla ingredienser i en
hink eller höganäskruka. Låt
stå i tre veckor. Om den har
slutat jäsa, sila och tappa upp
på flaskor.
1...,65,66,67,68,69,70,71,72,73,74 76,77,78,79,80,81,82,83,84,85,...100
Powered by FlippingBook