Kullaliv Vintern 2014 - page 69

69
Ingrids
gravade lax
Du behöver:
Ca 1 kg lax
0,5 dl socker
2 strukna msk salt
1,5 msk grovmalen
svartpeppar
dill
Köp en stor laxsida. Skär bort stjärten
och ojämnheter för att få en jämn
och fin bit. Lägg den i en form. Blanda
socker, salt och svartpeppar och täck
laxbiten ordentligt med blandningen.
Hacka dillen och fördela den över
kryddtäcket. Stoppa in laxbiten i
kylskåpet, täck med plast och lägg på
ett mjölkpaket som tyngd. Vänd den
efter ett dygn. Låt den ligga ytterli-
gare ett dygn. Efter 2 dygn stoppa den
i plastpåse och frys den i minst 2 dygn.
Plocka fram och skär den på gammalt
vis i fem millimeter tjocka skivor. Ing-
rid brukar dela laxsidan mitt itu och
lägga sidorna mot varandra och låta
dem grava i två dygn på varje sida.
Gravlaxsås
Du behöver:
250 g senap
125 g socker
0,5 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
5 dl rapsolja
0,5–0,75 dl rödvinsvinäger
dill efter behag
Vispa samman senap och socker, salt
och peppar. Tag en halv liter olja,
häll droppvis till en början medan du
vispar frenetiskt för att såsen inte ska
skära sig. När all olja är i vispa lika för-
siktigt ner en halv till trekvarts deci-
liter rödvinsvinäger. Lägg i hackad dill
allt eftersom du ska använda såsen.
1...,59,60,61,62,63,64,65,66,67,68 70,71,72,73,74,75,76,77,78,79,...100
Powered by FlippingBook