Kullaliv Vintern 2014 - page 67

67
Ruts leverpastej
Det här receptet fick Ingrid av Rut Wallin i Svanshall. Det går utmärkt att frysa pastejen rå. Den håller utan
vidare i ett halvt år i frysen. Hos Ingrid går den åt på en gång, så god är den.
Det här behövs:
750 g svinlever
450 g färskt fläsk
(osaltat)
2 lökar (85 g)
4 hela ansjovisar
1 tsk vitpeppar
½ tsk kryddpeppar
1,5 msk salt
4 msk socker eller mer
2 ägg
125 g vetemjöl
7,5 dl hälften vispgräd-
de och hälften mjölk
Tag bort hinnor och gallgångar från levern och mal den med
fläsk och lök, mal också ansjovisen huvud och ”rompa” ska
vara med. Om du inte vill ha en grov leverpastej, mal den två
gånger. Vispa ihop ägg och vetemjöl med grädde och mjölk.
Blanda i kryddor och det malda. Smöra en bakform och häll i
smeten. Grädda i vattenbad i 175 grader, 1,5 timme. Sätter du
in en fryst pastej behövs en halv timme till i ugnen.
Brantevikssill
Du behöver:
1 kg sillfilé som flås och
läggs i följande lag:
6 dl vatten
1 dl ättika (24%)
2 msk salt
Till inläggningen:
5 dl socker
40 krossade vitpepparkorn,
ca 1 tsk
40 krossade kryddpeppar-
korn, ca 1 tsk drygt
2 stora gula lökar, hackade
2 stora rödlökar, hackade
1-2 msk citronpeppar
2 smulade lagerblad
1 stor knippa hackad dill
Gör så här:
1. Köp sillfiléer och börja
med att ta bort skinnet.
2. Låt sillen ligga i den första
lagen över natten på sval
plats. Ta därefter upp sillen
och låt den rinna av.
3. Blanda alla ingredienserna
till inläggningen och varva
därefter den avrunna sillen
med blandningen i en hög
glasburk.
4. OBS! Det skall inte vara
någon vätska i vid inlägg-
ningen. Låt inläggningen
dra i några dagar i kylskåp.
Blommans sill
i senapssås
Det här receptet har Ingrid
fått av hamnkaptenen
”Blomman” i Mölle. Han slår
helt enkelt gravlaxsås över
sillen. Varför krångla till det?
Du behöver:
Sillfiléer efter behag
Gravlaxsås (se recept på
nästa sida)
Vattna ur sillfiléerna och
skär dem i små bitar. Slå
gravlaxsåsen över filéerna.
Lägg mycket dill i såsen och
som dekoration. Kanske
också några till hälften kluv-
na citroner som ytterligare
friskar upp den sötsyrliga
såsen. Sillen bör ligga i lagen
i några dagar för att ta smak.
1...,57,58,59,60,61,62,63,64,65,66 68,69,70,71,72,73,74,75,76,77,...100
Powered by FlippingBook