Previous Page  50 / 124 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 50 / 124 Next Page
Page Background

50

Engelbrekts

äpplen, cider & äppelmust

Engelbrekts fruktodling

gamla södåkravägen 233

Jonstorp

Kontakt

info@engelbrekts.com facebook.com/engelbrektskullabygden

Äpplen nästan året om

I Kullabygdens eget äppelrike i Södåkra utanför Jonstorp

började Martin Engelbrekts far odla äpplen redan på

1960-talet. Idag skördar Martin och sönerna Niklas och Mag-

nus cirka 1 300 ton av äppelsorterna Zari, Rubinstar, Ingrid

Marie, Discovery och Aroma varje höst.

– Vi säljer äpplen så länge de räcker till. När de tar slut

har vi must och cider och i sommar även jordgubbar och

hallon som en av mina kurskamrater odlar på Bjäre, berättar

Niklas.

Att det finns äpplen att sälja ända in på sommaren

beror framför allt på att familjen har satsat på så kallad

ULO-Lagring (Ultra Low Oxygen), vilket innebär att äpplena

lagras i rum där syrehalten är mycket lägre än i vanlig luft

och vid mycket låga temperaturer. Lagringsmetoden gör

att äpplena slutar andas, mognadsprocessen avstannar och

äpplena kan hålla sig mycket längre.

Sedan två år tillbaka finns också must och cider av den

söta och saftiga sorten Zari till försäljning.

–Cidern är av fransk typ, man jäser äppelmusten som kol-

syras när man tappar upp den. Vi har stora förväntningar på

våra äppeldrycker och kommer att satsa mer på att förädla

våra äpplen framöver.

Engelbrekts must

och cider görs på den

söta sorten Zari och

produceras i Östra

Sönnarslöv.