50
Engelbrekts
äpplen, cider & äppelmust
Engelbrekts fruktodling
gamla södåkravägen 233
Jonstorp
Kontakt
info@engelbrekts.com facebook.com/engelbrektskullabygdenÄpplen nästan året om
I Kullabygdens eget äppelrike i Södåkra utanför Jonstorp
började Martin Engelbrekts far odla äpplen redan på
1960-talet. Idag skördar Martin och sönerna Niklas och Mag-
nus cirka 1 300 ton av äppelsorterna Zari, Rubinstar, Ingrid
Marie, Discovery och Aroma varje höst.
– Vi säljer äpplen så länge de räcker till. När de tar slut
har vi must och cider och i sommar även jordgubbar och
hallon som en av mina kurskamrater odlar på Bjäre, berättar
Niklas.
Att det finns äpplen att sälja ända in på sommaren
beror framför allt på att familjen har satsat på så kallad
ULO-Lagring (Ultra Low Oxygen), vilket innebär att äpplena
lagras i rum där syrehalten är mycket lägre än i vanlig luft
och vid mycket låga temperaturer. Lagringsmetoden gör
att äpplena slutar andas, mognadsprocessen avstannar och
äpplena kan hålla sig mycket längre.
Sedan två år tillbaka finns också must och cider av den
söta och saftiga sorten Zari till försäljning.
–Cidern är av fransk typ, man jäser äppelmusten som kol-
syras när man tappar upp den. Vi har stora förväntningar på
våra äppeldrycker och kommer att satsa mer på att förädla
våra äpplen framöver.
Engelbrekts must
och cider görs på den
söta sorten Zari och
produceras i Östra
Sönnarslöv.