101 sorters tomater, ett stort utbud av handplockade varor och kända kockar på
besök från april till november. I Vikentomaters gårdsbutik står det aldrig stilla.
Trädgårdsprofilen
Peter Englan
der med förkärlek för Medelhavet
har satt sin prägel på Vikentomaters
nya uterum med pergola, segelduk
och vita uppmurade odlingsbäddar
fyllda med örter. Inne i gårdsbutiken
dras vi till det överdådiga utbudet av
tomater i olika storlekar och färger
som går från grönt, gult och orange
mot rött, rosa och grönt till brunt.
Susanne Olofsson, som driver Viken
tomater tillsammans med sin man
Mats, bjuder på sorter med namn
som Sungold, Santorange och Helge.
Varje tomat har en helt egen karak
tär – storleken varierar från små, små
runda kulor till enorma bifftomater –
smaken går från syrlig till riktigt söt.
– Det roligaste är att träffa kun
derna och få dem att botanisera i
mångfalden. Jag har kunder som är
allergiska mot röda tomater som jag
har lärt att det går ofta bra med gula
eller orange eftersom de inte innehål
ler lykopen utan istället karoten.
Susannes svärfar Kjell, startade Vi
kentomater tillsammans med sin fru
för mer än femtio år sedan. Han finns
ofta i gårdsbutiken och ger gärna
råd om hur man bäst ska ta hand om
tomater, som är ordentligt mogna.
– Dela dem i halvor, ta bort den
gröna kvisten – och frys in dem. När
du sen tar upp dem ur frysen ska du
lägga dem direkt i grytan när du till
exempel gör en sås, annars blir det
mest vatten.
I gårdsbutiken finns ett stort utbud
av delikatesser från när och fjärran
bland annat matprofilen Sanna Tö
ringes italienska serie, Sjöholms bröd
från Ängelholm och ostar från Nablus
mejeri i Malmö.
– Vi köper in det vi själva gillar,
säger Susanne och visar också serien
med egna förädlade produkter som
tomatmarmelad, barbequesås och
ketchup med sting.
Varje lördag förvandlas Vikentoma
ter till saluhall med ett antal perma
nenta utställare från bygden såsom
Kullagourmet, Flädergården, Kulla
bygdens fruktträdgårdar och Kul
labygdens vanilj & choklad. Nästan
varje lördag med start i april kommer
också kända kockar på besök och la
gar mat. I sommar väntas bland annat
Paul Svensson, som driver restau
rangen på Fotografiska i Stockholm,
Lisa Lemke, matkreatör och kokboks
författare och Titti Qvarnström från
krogen Bloom in the Park i Malmö.
Mats Olofsson som hastar in en
stund mellan sina leveranser berättar
att upprinnelsen till kockbesöken går
några år tillbaka i tiden. Han hade ett
överskott av andrasorteringstomater
och bestämde sig för att resa upp till
Grönsakshallen i Sorunda, som förser
restauranger och hotell med grönsa
ker. Leverantören blev imponerad av
kvalitén på tomaterna och la omedel
bart in en stor beställning.
Nästa steg blev att bjuda in kända
kockar till Viken:
– Idag har vi ett bra samarbete med
ett härligt gäng, säger Mats och berät
tar att han siktar ännu högre – på att
få stjärnkockarna Gordon Ramsay och
Jamie Oliver till Viken.
–Det gäller att satsa.
Inga vanliga
tomater
49