Previous Page  49 / 124 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 49 / 124 Next Page
Page Background

101 sorters tomater, ett stort utbud av handplockade varor och kända kockar på

besök från april till november. I Vikentomaters gårdsbutik står det aldrig stilla.

Trädgårdsprofilen

Peter Englan­

der med förkärlek för Medelhavet

har satt sin prägel på Vikentomaters

nya uterum med pergola, segelduk

och vita uppmurade odlingsbäddar

fyllda med örter. Inne i gårdsbutiken

dras vi till det överdådiga utbudet av

tomater i olika storlekar och färger

som går från grönt, gult och orange

mot rött, rosa och grönt till brunt.

Susanne Olofsson, som driver Viken­

tomater tillsammans med sin man

Mats, bjuder på sorter med namn

som Sungold, Santorange och Helge.

Varje tomat har en helt egen karak­

tär – storleken varierar från små, små

runda kulor till enorma bifftomater –

smaken går från syrlig till riktigt söt.

– Det roligaste är att träffa kun­

derna och få dem att botanisera i

mångfalden. Jag har kunder som är

allergiska mot röda tomater som jag

har lärt att det går ofta bra med gula

eller orange eftersom de inte innehål­

ler lykopen utan istället karoten.

Susannes svärfar Kjell, startade Vi­

kentomater tillsammans med sin fru

för mer än femtio år sedan. Han finns

ofta i gårdsbutiken och ger gärna

råd om hur man bäst ska ta hand om

tomater, som är ordentligt mogna.

– Dela dem i halvor, ta bort den

gröna kvisten – och frys in dem. När

du sen tar upp dem ur frysen ska du

lägga dem direkt i grytan när du till

exempel gör en sås, annars blir det

mest vatten.

I gårdsbutiken finns ett stort utbud

av delikatesser från när och fjärran

bland annat matprofilen Sanna Tö­

ringes italienska serie, Sjöholms bröd

från Ängelholm och ostar från Nablus

mejeri i Malmö.

– Vi köper in det vi själva gillar,

säger Susanne och visar också serien

med egna förädlade produkter som

tomatmarmelad, barbequesås och

ketchup med sting.

Varje lördag förvandlas Vikentoma­

ter till saluhall med ett antal perma­

nenta utställare från bygden såsom

Kullagourmet, Flädergården, Kulla­

bygdens fruktträdgårdar och Kul­

labygdens vanilj & choklad. Nästan

varje lördag med start i april kommer

också kända kockar på besök och la­

gar mat. I sommar väntas bland annat

Paul Svensson, som driver restau­

rangen på Fotografiska i Stockholm,

Lisa Lemke, matkreatör och kokboks­

författare och Titti Qvarnström från

krogen Bloom in the Park i Malmö.

Mats Olofsson som hastar in en

stund mellan sina leveranser berättar

att upprinnelsen till kockbesöken går

några år tillbaka i tiden. Han hade ett

överskott av andrasorteringstomater

och bestämde sig för att resa upp till

Grönsakshallen i Sorunda, som förser

restauranger och hotell med grönsa­

ker. Leverantören blev imponerad av

kvalitén på tomaterna och la omedel­

bart in en stor beställning.

Nästa steg blev att bjuda in kända

kockar till Viken:

– Idag har vi ett bra samarbete med

ett härligt gäng, säger Mats och berät­

tar att han siktar ännu högre – på att

få stjärnkockarna Gordon Ramsay och

Jamie Oliver till Viken.

–Det gäller att satsa.

Inga vanliga

tomater

49