Previous Page  55 / 124 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 55 / 124 Next Page
Page Background

Larsviken utanför Viken är störst på sättpotatis i Sverige och har eget chipseri

på gården. Idag är det åttonde generationen Persson som står bakom disken i

gårdsbutiken.

–Årets potatis heter Juliette

och

är en delikatessort med tunt skal,

mycket smak och fina vita blommor,

berättar Katarina Persson när vi kliver

in i Larsvikens gårdsbutik.

En vanlig torsdag i maj är det en

jämn ström av kunder som plockar på

sig ägg, kryddväxter, lemonad, sparris

och grönsaker.

Längst in i butiken – prydligt

upplagda i äppellådor med utförliga

beskrivningar av varje sort – hittar vi

sättpotatisen som har en rykande åt­

gång i maj månad. Här kan kunderna

välja mellan: Ulster, Linzer Delikatess,

Bambino men hittar också ovanligare

sorter som Inca Bell – en så kallad

vildpotatis.

–Vi jobbar underifrån för att få in­

tresserade och kritiska potatiskonsu­

menter, säger Bitte Persson, som slitit

sig en stund från kontorsarbetet.

Hon berättar att familjen i jak­

ten på fler chipssmaker för några år

sedan fick upp ögonen för vlldpo­

tatisen som man experimenterade

med och även introducerade till flera

restauratörer:

– Kocken Niklas Ekstedt blev helt

vild när han prövade den. Den är

snabbkokt och ger tillsammans med

smör världens godaste puré, konsta­

terar hon.

Idag är det Bitte, hennes man Per

och brodern Bertil som tillsammans

med sina barn driver Larsviken. Deras

potatisodling har satt Larsviken på

karten. Genom åren har familjen

Persson belönats med många priser.

Det senaste i raden är Gastronomiska

akademiens diplom ”för odling av

högklassig och historiskt förankrad

potatis”, som familjen fick ta emot i

början av året.

I gårdens samlingarna finns hela

550 olika sorter av den älskade knö­

len. Och med 70 olika sorters sättpo­

tatis till salu i butiken och på nätet är

man störst i sin nisch i Sverige. För­

utom odlingarna och ett eget chipseri

har familjen kor och grisar som går

ute och bökar större delen av året.

–Djuren har vi för kretsloppets

skull. De potatisar och rotfrukter som

sorteras bort blir mat till djuren som

sedan producerar gödsel, berättar

Katarina, som är den åttonde genera­

tionen på Larsviken.

Efter att ha utbildat sig på Alnarp

och i Lund har Katarina tagit hand

om gårdsbutiken som har fått en

rejäl nystart. Här inne säljs allt som

produceras på gården. Resten av va­

rorna är valda med stor omsorg. Det

ska vara så närodlat som möjligt, ett

etiskt förhållningssätt och kärlek till

hantverket är avgörande när vi väljer,

säger Katarina och berättar att den

frysta fisken kommer från ett isländsk

företag som månar om ett småskaligt

och miljövänligt fiske.

Som flugor till en sockerbit sugs vi

mot den härliga citrusdoften längre

ner i butiken. En Medelhavsträdgård i

miniformat – fikon, kumquat, citron-

och olivträd.

–Det är roligt att ha något som inte

alla har. Vi köper dem från Simon

Andersens Gartneri i Vedbæk på Själ­

land. Det ska vara själ och hjärta i allt.

Själ

&

hjärta

på Larsviken

55