Larsviken utanför Viken är störst på sättpotatis i Sverige och har eget chipseri
på gården. Idag är det åttonde generationen Persson som står bakom disken i
gårdsbutiken.
–Årets potatis heter Juliette
och
är en delikatessort med tunt skal,
mycket smak och fina vita blommor,
berättar Katarina Persson när vi kliver
in i Larsvikens gårdsbutik.
En vanlig torsdag i maj är det en
jämn ström av kunder som plockar på
sig ägg, kryddväxter, lemonad, sparris
och grönsaker.
Längst in i butiken – prydligt
upplagda i äppellådor med utförliga
beskrivningar av varje sort – hittar vi
sättpotatisen som har en rykande åt
gång i maj månad. Här kan kunderna
välja mellan: Ulster, Linzer Delikatess,
Bambino men hittar också ovanligare
sorter som Inca Bell – en så kallad
vildpotatis.
–Vi jobbar underifrån för att få in
tresserade och kritiska potatiskonsu
menter, säger Bitte Persson, som slitit
sig en stund från kontorsarbetet.
Hon berättar att familjen i jak
ten på fler chipssmaker för några år
sedan fick upp ögonen för vlldpo
tatisen som man experimenterade
med och även introducerade till flera
restauratörer:
– Kocken Niklas Ekstedt blev helt
vild när han prövade den. Den är
snabbkokt och ger tillsammans med
smör världens godaste puré, konsta
terar hon.
Idag är det Bitte, hennes man Per
och brodern Bertil som tillsammans
med sina barn driver Larsviken. Deras
potatisodling har satt Larsviken på
karten. Genom åren har familjen
Persson belönats med många priser.
Det senaste i raden är Gastronomiska
akademiens diplom ”för odling av
högklassig och historiskt förankrad
potatis”, som familjen fick ta emot i
början av året.
I gårdens samlingarna finns hela
550 olika sorter av den älskade knö
len. Och med 70 olika sorters sättpo
tatis till salu i butiken och på nätet är
man störst i sin nisch i Sverige. För
utom odlingarna och ett eget chipseri
har familjen kor och grisar som går
ute och bökar större delen av året.
–Djuren har vi för kretsloppets
skull. De potatisar och rotfrukter som
sorteras bort blir mat till djuren som
sedan producerar gödsel, berättar
Katarina, som är den åttonde genera
tionen på Larsviken.
Efter att ha utbildat sig på Alnarp
och i Lund har Katarina tagit hand
om gårdsbutiken som har fått en
rejäl nystart. Här inne säljs allt som
produceras på gården. Resten av va
rorna är valda med stor omsorg. Det
ska vara så närodlat som möjligt, ett
etiskt förhållningssätt och kärlek till
hantverket är avgörande när vi väljer,
säger Katarina och berättar att den
frysta fisken kommer från ett isländsk
företag som månar om ett småskaligt
och miljövänligt fiske.
Som flugor till en sockerbit sugs vi
mot den härliga citrusdoften längre
ner i butiken. En Medelhavsträdgård i
miniformat – fikon, kumquat, citron-
och olivträd.
–Det är roligt att ha något som inte
alla har. Vi köper dem från Simon
Andersens Gartneri i Vedbæk på Själ
land. Det ska vara själ och hjärta i allt.
Själ
&
hjärta
på Larsviken
55