42
Påskvört
Dag 1
800 gram svagdricka
250 gram rågmjöl
Dag 2
1 250 gram vetemjöl
50 gram jäst
75 gram smör
150 gram vört – har du inte det hemma
finns det att köpa på Höganäs Saluhall,
fråga i bageriet.
10 gram malen pomerans
10 gram malen nejlika
10 gram kardemumma
10 gram malen kanel
5 gram malen ingefära
40 gram salt
250 gram vatten
250 gram russin
Dag 1:
Koka upp svagdrickan och slå över rågmjölet. Låt
stå med plast över natten.
Dag 2:
Blanda det skållade rågmjölet med alla ingredi-
enser under dag 2 utom saltet i en bunke eller assistent.
Blanda tills degen börjar kännas fin, slät och lite glansig,
tillsätt saltet och blanda lite hårdare tills du har en härlig
deg. Vänd upp degen på mjölat bakbord använd rågmjöl
för snyggast resultat
Dela upp degen i fyra lika bitar ungefär 780 gram, rund-
riv/knåda till en fin degboll, låt vila i 10 minuter. Forma
till en limpa, vecket eller skåran som bildas när du format
degen till en limpa läggs nedåt på en plåt med bakplåts-
papper. Låt jäsa under fuktig duk i ett par timmar tills du
känner att degen är fint jäst.
Bakas i 180° i 45 minuter. Har du termometer ska innan
kråmet vara 96°. Ta ut brödet från ugnen och pensla rikligt
med mjölk och låt svalna.
(4 bröd)