Previous Page  42 / 100 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 42 / 100 Next Page
Page Background

42

Påskvört

Dag 1

800 gram svagdricka

250 gram rågmjöl

Dag 2

1 250 gram vetemjöl

50 gram jäst

75 gram smör

150 gram vört – har du inte det hemma

finns det att köpa på Höganäs Saluhall,

fråga i bageriet.

10 gram malen pomerans

10 gram malen nejlika

10 gram kardemumma

10 gram malen kanel

5 gram malen ingefära

40 gram salt

250 gram vatten

250 gram russin

Dag 1:

Koka upp svagdrickan och slå över rågmjölet. Låt

stå med plast över natten.

Dag 2:

Blanda det skållade rågmjölet med alla ingredi-

enser under dag 2 utom saltet i en bunke eller assistent.

Blanda tills degen börjar kännas fin, slät och lite glansig,

tillsätt saltet och blanda lite hårdare tills du har en härlig

deg. Vänd upp degen på mjölat bakbord använd rågmjöl

för snyggast resultat

Dela upp degen i fyra lika bitar ungefär 780 gram, rund-

riv/knåda till en fin degboll, låt vila i 10 minuter. Forma

till en limpa, vecket eller skåran som bildas när du format

degen till en limpa läggs nedåt på en plåt med bakplåts-

papper. Låt jäsa under fuktig duk i ett par timmar tills du

känner att degen är fint jäst.

Bakas i 180° i 45 minuter. Har du termometer ska innan­

kråmet vara 96°. Ta ut brödet från ugnen och pensla rikligt

med mjölk och låt svalna.

(4 bröd)