Ölandsbröd
Dag 1
250 gram vetemjöl (till vetesurdeg)
250 gram vatten (till vetesurdeg)
1 gram jäst (till vetesurdeg)
150 gram ölandsvete (en särskild
vetesort som kan bytas ut mot
vanligt vetemjöl)
225 gram vatten
Dag 2
250 gram ölandsvete
250 gram vetemjöl
300 gram vatten
100 gram vetesurdeg
15 gram honung
30 gram salt
Dag 1:
Vetesurdeg: blanda vatten, mjöl
och jäst i lämplig burk eller hink med
handen. Låt stå i 24 timmar och mogna.
Jästen kan du utesluta men det ger din
surdeg en kickstart och skyndar på den.
Nu har du en surdeg som du kan hålla i liv
så länge du vill om du matar den.
Koka upp vattnet och slå det över öland-
svetet. Blanda noggrant, täck med plast
och låt stå över natten.
Dag 2:
Blanda det skållade ölandsvetet
från dag 1 med 100 g av surdegen samt
övriga ingredienser i en degblandare eller
assistent utom saltet och kör degen låg fart
i 8 minuter därefter öka hastigheten och
tillsätt saltet och arbeta degen i 3 minuter.
Lägg degen på mjölat bakbord och låt
vila 60 minuter.
Dela upp degen i två likadana bitar.
Rundriv/knåda degklumparna och låt vila
10 minuter till.
Forma degen till två fina bröd. För bästa
smak och resultat låt jäsa i kyl på plåten
över natten. Bakas i 220° i ungefär 30
min. Har du termometer ska innertem-
pen vara 96° då är den perfekt inuti.
Tips!
Snitta brödet lite snyggt för trevligt
mönster och har du ångfunktion på din
ugn använd den i runt 8 sekunder, om
inte spraya in lite vatten när du sätter in
brödet i ugnen.
45
Så här förvarar du ditt surdegsbröd:
Vira in det
i en kökshandduk. Har du inte hunnit äta upp
brödet på 3 dagar kan du ställa in brödet i ugnen
på 220° i 4 minuter, då får du igång brödet. Brödet
blir riktigt gott, smakar riktigt mycket bröd.
*
(2 bröd)