Previous Page  45 / 100 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 45 / 100 Next Page
Page Background

Ölandsbröd

Dag 1

250 gram vetemjöl (till vetesurdeg)

250 gram vatten (till vetesurdeg)

1 gram jäst (till vetesurdeg)

150 gram ölandsvete (en särskild

vetesort som kan bytas ut mot

vanligt vetemjöl)

225 gram vatten

Dag 2

250 gram ölandsvete

250 gram vetemjöl

300 gram vatten

100 gram vetesurdeg

15 gram honung

30 gram salt

Dag 1:

Vetesurdeg: blanda vatten, mjöl

och jäst i lämplig burk eller hink med

handen. Låt stå i 24 timmar och mogna.

Jästen kan du utesluta men det ger din

surdeg en kickstart och skyndar på den.

Nu har du en surdeg som du kan hålla i liv

så länge du vill om du matar den.

Koka upp vattnet och slå det över öland-

svetet. Blanda noggrant, täck med plast

och låt stå över natten.

Dag 2:

Blanda det skållade ölandsvetet

från dag 1 med 100 g av surdegen samt

övriga ingredienser i en degblandare eller

assistent utom saltet och kör degen låg fart

i 8 minuter därefter öka hastigheten och

tillsätt saltet och arbeta degen i 3 minuter.

Lägg degen på mjölat bakbord och låt

vila 60 minuter.

Dela upp degen i två likadana bitar.

Rundriv/knåda degklumparna och låt vila

10 minuter till.

Forma degen till två fina bröd. För bästa

smak och resultat låt jäsa i kyl på plåten

över natten. Bakas i 220° i ungefär 30

min. Har du termometer ska innertem-

pen vara 96° då är den perfekt inuti.

Tips!

Snitta brödet lite snyggt för trevligt

mönster och har du ångfunktion på din

ugn använd den i runt 8 sekunder, om

inte spraya in lite vatten när du sätter in

brödet i ugnen.

45

Så här förvarar du ditt surdegsbröd:

Vira in det

i en kökshandduk. Har du inte hunnit äta upp

brödet på 3 dagar kan du ställa in brödet i ugnen

på 220° i 4 minuter, då får du igång brödet. Brödet

blir riktigt gott, smakar riktigt mycket bröd.

*

(2 bröd)