47
Citronkladdkaka
375 gram smör
3 citroner
5 ägg
625 gram ägg
15 gram vaniljsocker
225 gram mjöl
Kolakräm på kondenserad mjölk
1 burk kondenserad mjölk
Italiensk maräng
300 g äggvita
50 g socker
550 g socker
185 g vatten
Servering
Mynta
Citronklyftor
Smält smöret och låt svalna. Riv det
yttersta skalet på citronerna, ta inte
med det vita. Lägg skalet i en skål. Dela
citronerna på hälften och pressa ur
saften från alla halvor. Häll saften på
citronskalet. Vispa ägg och socker pösigt.
Häll citronsaften och skalet i det pösiga
sockret och äggsmeten och fortsätt
vispa till en jämn smet. Häll i det smälta
smöret under vispning. Sikta i mjölet och
blanda försiktigt i det i smeten. Smörj en
form och häll i smeten. Baka i 150° i ca 25
minuter. Låt svalna i kyl eller frys.
Kolakräm på kondenserad mjölk:
Ta en
kastrull fyll med vatten, lägg i burken
och koka i 3,5 timme. Sätt i kyl. Låt kylas
ner, öppna burken och där har du en fin
kolakräm.
Italiensk maräng:
Vispa 300 g äggvita
och 50 g socker till hård maräng. Koka
övriga sockret och vattnet till 121°, mät
med termometer. Slå den varma socker-
lagen i en tunn stråle i marängen, vispa
under tiden med hög hastighet. När all
sockerlag är tillsatt, sänk hastigheten på
vispen och fortsätt vispa tills marängen
är sval.
Servering:
Bred kolan över citronkladd-
kakan. Spritsa eller bred ut marängen.
Bränn av marängen med en gasolbrän-
nare, en sådan som används till Crème
Brûléer för bäst resultat. Har du ingen
gasolbrännare baka av kakan under
grillelement i 240° någon minut tills
marängen fått fin färg. Dekorera med
citron och mynta.
Påsktårta
Kullalivs
(1 tårta, 8–10 bitar)