Previous Page  47 / 100 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 47 / 100 Next Page
Page Background

47

Citronkladdkaka

375 gram smör

3 citroner

5 ägg

625 gram ägg

15 gram vaniljsocker

225 gram mjöl

Kolakräm på kondenserad mjölk

1 burk kondenserad mjölk

Italiensk maräng

300 g äggvita

50 g socker

550 g socker

185 g vatten

Servering

Mynta

Citronklyftor

Smält smöret och låt svalna. Riv det

yttersta skalet på citronerna, ta inte

med det vita. Lägg skalet i en skål. Dela

citronerna på hälften och pressa ur

saften från alla halvor. Häll saften på

citronskalet. Vispa ägg och socker pösigt.

Häll citronsaften och skalet i det pösiga

sockret och äggsmeten och fortsätt

vispa till en jämn smet. Häll i det smälta

smöret under vispning. Sikta i mjölet och

blanda försiktigt i det i smeten. Smörj en

form och häll i smeten. Baka i 150° i ca 25

minuter. Låt svalna i kyl eller frys.

Kolakräm på kondenserad mjölk:

Ta en

kastrull fyll med vatten, lägg i burken

och koka i 3,5 timme. Sätt i kyl. Låt kylas

ner, öppna burken och där har du en fin

kolakräm.

Italiensk maräng:

Vispa 300 g äggvita

och 50 g socker till hård maräng. Koka

övriga sockret och vattnet till 121°, mät

med termometer. Slå den varma socker-

lagen i en tunn stråle i marängen, vispa

under tiden med hög hastighet. När all

sockerlag är tillsatt, sänk hastigheten på

vispen och fortsätt vispa tills marängen

är sval.

Servering:

Bred kolan över citronkladd-

kakan. Spritsa eller bred ut marängen.

Bränn av marängen med en gasolbrän-

nare, en sådan som används till Crème

Brûléer för bäst resultat. Har du ingen

gasolbrännare baka av kakan under

grillelement i 240° någon minut tills

marängen fått fin färg. Dekorera med

citron och mynta.

Påsktårta

Kullalivs

(1 tårta, 8–10 bitar)